Què estàs buscant?

dijous, 17 de novembre del 2011

Història de les videoconsoles: Xbox

Aquesta setmana la Xbox ha fet 10 anys. Dit d'una altra manera, ha fet 10 anys que Microsoft va llançar la seva primera consola, i com que de tant en tant faig entrades sobre història de les plataformes de videojocs crec que està bé fer-ho coincidir (més o menys) amb dates tan assenyalades com aquesta, de la mateixa manera que ho vaig fer en repassar la història de la Master System quan va fer els 25.


La Xbox va sortir als Estats Units el 15 de novembre de 2001, al Japó el 22 de febrer de 2002 i a Europa el 14 de març d'aquell any (quan jo en vaig fer 20, mira). Per tant, s'han complert 10 anys de la seva aparició americana, que és l'absoluta. Abans de continuar aprofitarem per recuperar un vídeo que es va fer bastant famós dins el món dels videojocs, perquè és un anunci de la consola molt bo i alhora molt criticat al Regne Unit per la seva duresa:


 
No en puc estar segur, però sembla que podria ser el primer anunci de la Xbox, a més. Una mica fort, però impactant que ja és el que interessava. Una mica per desmarcar-se del to Nintendo, per exemple. I a més té tota la raó: la vida és curta, hauríem de jugar més.


Pel que llegeixo a la Wikipedia, Microsoft volia treure una consola per tal de competir amb la Playstation 2 i el prototip es deia DirectX Box, perquè es basava en la tecnologia DirectX per als gràfics. Algú va proposar "Xbox" i al principi el nom no agradava, però es va fer un estudi de mercat i va resultar que sí, i així es va quedar.

Per altra banda, atès el gran èxit del Goldeneye de la Nintendo 64, Microsoft volia llançar al consola, que havia presentat el 2000, amb un first person shooter potent, i va comprar Bungie, que havia anunciat Halo: Combat Evolved per a ordinadors. Així doncs, al final el joc va ser només per a la Xbox (i el 2003 per a Windows i Mac OS X), va ser un títol de llançament i va iniciar la llegenda que abans-d'ahir feia també, per tant, 10 anys.



Jo no hi he jugat mai, diguem que no és dels fàcils i barats de trobar ara que han passat tants anys, però ho continuaré intentant. Precisament ara en surt una versió remake en alta definició per a la Xbox 360 aprofitant l'efemèride, però com ja sabeu aquestes coses no m'interessen, només vull originals. De tota manera, però, els FPS no són el meu gènere preferit ni de lluny.

Altres títols importants del catàleg d'aquesta consola tan grossa (amb uns comandaments que diu que si et queien damunt del peu et deixaven coix, tot i que la que tinc jo és del model Crystal, transparent, i amb un comandament dels que van treure després, més petit) eren evidentment el Halo 2 (que va trencar rècords de vendes en el seu moment, es considera un dels èxits més grans de la dècada dels 2000 i va marcar el gènere des de llavors), el Dead or Alive 3, els dos primers Project Gotham Racing, el Star Wars: Knights of the Old Republic, el primer Fable, el Ninja Gaiden, el The Chronicles of Riddick: Escape from Butcher Bay o alguns de Sega després que plegués de fabricar consoles, com per exemple el Jet Set Radio Future o el Panzer Dragoon Orta. Tots ells exclusius, si més no entre les consoles.



També van passar coses sonades que donaven molts punts a la consola, com ara l'arribada de títols que fins llavors s'associaven només a les consoles de Sony, com el Grand Theft Auto III (amb retard i en un pack amb el Vice City, però va arribar) o el Metal Gear Solid 2, la primera versió del qual, amb el cognom de Sons of Liberty, va ser fins i tot exclusiva de la Xbox. El que va ser sonadíssim, però, va ser el cas del Shenmue II, un dels imprescindibles del catàleg de la Dreamcast, de la pròpia Sega, que Microsoft va aconseguir que als Estats Units sortís a la Xbox, però a sobre només a la Xbox... i amb la Dreamcast encara viva!



Evidentment em deixo molts títols, i dels últims ja en vaig parlar, però hem de continuar i no podem estar posant tots els títols, naturalment. Ni tan sols els més importants. Queda per dir, per exemple, que va ser la primera consola amb un disc dur intern, o que Xbox Live va néixer aquí per tal que els seus usuaris poguessin jugar en línia, cosa que llavors encara estava en bolquers al camp de les videoconsoles i que va funcionar bé per primera vegada a la Xbox.


El problema va ser que fora dels Estats Units va fracassar, perquè les vendes a Europa van ser sorprenentment baixes, al Japó directament no va tenir gens d'acceptació (per temes culturals i per la mena de jocs que tenia la consola, que no agradaven massa llevat de comptades excepcions) i Microsoft es va veure obligada a rebaixar preus prematurament i de manera constant per tal d'evitar el desastre, cosa que no va aconseguir.

I als mateixos EUA tampoc no va arribar a ser líder de vendes (es va quedar per sota de la PS2 i per sobre de la Gamecube), perquè van trigar en aparèixer altres títols exclusius importants i sobretot van trigar els multiplataforma. Quan començava a remuntar i fins i tot tenia títols que la Gamecube no rebia, ja era massa tard. 


Tot plegat va fer que es descontinués el 2006, després de deixar de fabricar-se el 2005 i anunciar-se aquell mateix any la seva successora, la Xbox 360, que amb l'actual generació encara en marxa podem dir que, si algun dia és superada per la PS3 —cosa que encara no ha passat, després de més de 5 anys de competència—, haurà estat després d'una batalla en igualtat de condicions i amb una aferrissada competència que ha beneficiat els usuaris amb grans títols per part de totes dues, i per sort aquesta vegada amb un gran nombre de títols compartits, malgrat que els primers anys la de Microsoft es va endur uns quants exclusius molt potents. 

Ara, el que sí que es va aconseguir va ser un respectable segon lloc en termes globals, que per a una primera consola, per molt que fos de la gran Microsoft, no està gens malament, i menys quan deixava en un modest tercer lloc a la mateixa Nintendo. A més, la tardana empenta de la consola va servir perquè després la seva successora funcionés tan bé com ha funcionat.



Reconec que quan va sortir jo vaig ser dels molts que vam pensar "Microsoft fent una consola? Au, va... Se la fotrà!". Però també ho havia pensat de Sony a mitjan anys noranta, el primer dia que vaig veure la PSX en una botiga, i mireu-la. De fet, la Xbox se la va fotre (24 milions d'unitats venudes, davant dels més de 150 de la PS2), precisament per la força que havia adquirit la marca Playstation com a sinònim de "consola", però és tècnicament força millor, el que passa és que com ja he dit moltes vegades això, al món dels videojocs, no sempre garanteix la victòria perquè hi ha altres factors a tenir en compte.

El que em sap greu, després d'haver-la comprat el 2010 i haver-ne vist alguns jocs (i al·lucinat amb els seus gràfics tot i tenir ja la Xbox 360), és que no pogués morir plantant més cara a la competència. Entre altres coses és per això que li he volgut fer aquest homenatge.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...