Què estàs buscant?

dissabte, 24 de juliol del 2010

Còmics i videojocs: Batman (1a part)

Si em coneixeu, que jo diria que pràcticament el 100% dels quatre gats que em llegiu em coneixeu, sabreu que el meu còmic de superherois preferit és el d'en Batman. De fet, tots els que són d'en Batman, perquè des del seu naixement el maig de 1939 al número 27 de Detective Comics ha aparegut en diverses col·leccions i n'ha tingut unes quantes de simultànies, cosa que més de 70 anys després encara és certa. 


La importància d'aquesta icona del còmic és molt gran en la nostra cultura popular, i havent-hi tantes sèries de televisió, d'imatge real o de dibuixos animats, i diversos llargmetratges, no és estrany que també hi hagi una bona colla de videojocs basats en el seu univers, i és això el que veurem avui. Comencem amb el primer de tots, naturalment, que és el Batman dels microordinadors Amstrad, MSX i Spectrum (1986):


Un clàssic dels videojocs dels vuitanta, la música estava agafada de la sèrie de televisió dels 60, humorística i totalment allunyada de l'esperit del còmic, però que va contribuir enormement a popularitzar-lo. El videojoc tampoc no té gens a veure amb el tipus d'aventures dels còmics, també s'ha de dir, però tot i així va tenir molt d'èxit i es considera molt bo. De fet, el 1987 el seu programador en va fer un clon anomenat Head over Heels.

El 1988 sortiria el Batman: The Caped Crusader, aquesta vegada per a l'Amiga, el Commodore 64, PC, Apple II i Spectrum, l'única màquina que repetia:


Vèiem la versió del Commodore 64, impossible de confondre gràcies al seu característic so. Aquest cop, el joc era d'un estil completament diferent, tot i que també era obra d'Ocean.

El 1989 es va estrenar la primera pel·lícula del personatge, de la mà del director Tim Burton, que va interpretar l'Univers Batman a la seva manera però que va ser molt més respectuós amb l'esperit del còmic que no pas en Joel Schumacher, que va dirigir la tercera i la quarta entregues. 

Naturalment, va ser un rellançament del personatge, amb un to més fosc i adequat que no pas la sèrie dels 60, i la seva popularitat es va veure incrementada notablement. Més videojocs d'en Batman, com era d'esperar, van aparèixer com bolets. El 1989 van sortir, doncs, diversos jocs amb el títol de Batman, però hem de diferenciar-ne dos tipus:


Aquest és el Batman que també es coneix popularment com a Batman: The Movie, tot i que està basat només lleugerament en la pel·lícula. Vèiem la versió de l'Spectrum, però també va sortir per al Commodore 64, l'Amiga, l'Amstrad CPC, l'Atari ST, l'MSX, PC i la GX4000. Vegem també la de l'Amiga, que és força millor en tots els aspectes, com és natural en una màquina de 16 bits:


També és natural que havent aparegut el mateix any i amb el mateix títol, en un article anterior considerés aquest últim joc com el mateix que el de la NES, la Mega Drive, la PC Engine i la Gameboy, que es basava teòricament d'una manera més fidel en la pel·lícula. Llavors en vaig fer una comparativa, perquè tots eren diferents, i concretament el de la Gameboy s'allunyava bastant dels altres. Ja en vaig parlar llavors, i per tant ara me'l saltaré tot i que ja us he posat un enllaç per accedir-hi, si hi teniu interès. 

Van sortir entre 1989 i 1990, i precisament el 1990 veia la llum l'únic del que en posaré un vídeo ara, que és la versió en recreativa de la mà d'Atari:


Entre 1991 i 1992 sortia el Batman: Return of the Joker, per a la NES, la Gameboy i la Mega Drive (on es deia Batman: Revenge of the Joker):


Aquesta era la versió de la NES, però pràcticament es pot endevinar només per la música, perquè els gràfics són dels millors (hi ha qui diu que els millors) que s'han vist en la consola de 8 bits de sobretaula de Nintendo. També havia de sortir per a la Super Nintendo, però mai no va veure la llum.

El 1992 Tim Burton ens portava el segon film d'en Batman, Batman Returns, i naturalment la seva arribada va ser rebuda per diversos videojocs que n'aprofitaven el nom i sortien entre 1992 i 1993. Sortia per a PC, Amiga, Atari Lynx, Game Gear, Master System, Mega Drive, Mega-CD, Nintendo i Super Nintendo, i cada versió era diferent segons qui en fos el programador, com ara Sega en el cas de les seves consoles o Konami per a les de Nintendo. 


He posat aquest vídeo perquè és representatiu de la millor versió del joc, la del Mega-CD, que feia ús del format en disc per a una excel·lent banda sonora, a més d'uns gràfics que permetien unes pantalles de conducció com la que hem vist. És un dels videojocs més apreciats de la consola-perifèric de la Mega Drive i he de dir que jo, particularment, el trobo molt difícil. Per comparar-los, posem el de la Super Nintendo, també, més que res perquè el feia Konami i no Sega, naturalment:



El següent va ser, el 1993, el Batman: The Animated Series, només per a la Gameboy:



Es basava en la sèrie animada d'en Batman, considerats com els millors dibuixos animats basats en un còmic de superherois que s'han fet mai. El 1994 arribava el The Adventures of Batman & Robin, que era el nom de la sèrie d'animació quan l'hi van canviar. Sortia per a la Mega Drive, la Super Nintendo i el Mega-CD:



Era la versió de la Mega Drive. No obstant això, la de la Super Nintendo està més ben valorada. I ara la curiositat: la versió del Mega-CD és la més buscada, i quan apareix per eBay se sol vendre perfectament per uns 300 euros. Però resulta que és la pitjor de les tres. Consisteix en pantalles de persecució automobilística amb talls animats creats expressament per a l'ocasió:



Estan dissenyats pels creadors de la sèrie, i entenc que per a un fanàtic d'en Batman pot tenir valor per això, però l'especulació que té lloc amb aquest joc per internet no m'agrada gens. El 1995, coincidint amb el tercer film, sortia el Batman Forever per a la Gameboy, la Game Gear, la Mega Drive, la Super Nintendo i PC:



Aquesta versió és la de la Mega Drive, i es veu que el seu motor gràfic és el dels Mortal Kombat, cosa que sembla certa. La de la Super Nintendo era diferent, però sigui com sigui aquest joc no va ser gaire ben rebut.

Una mica més de sort (aprovat rascat) va tenir el Batman Forever: The Arcade Game, per a recreatives, Saturn, Playstation i PC, aparegut entre 1997 i 1997:


Era la versió original arcade, probablement la millor. El 1998, coincidint amb la quarta pel·lícula, sortia el Batman & Robin per a la Playstation, que tampoc no va ser ben rebut:


Es lloen els seus gràfics i l'extensió del seu mapa, però els problemes de càmera, entre altres, l'acaben d'enfonsar, pel que he llegit. Aquest seria l'últim joc d'en Batman dels anys noranta, i per no fer un article massa llarg com m'ha passat altres vegades, avui ho deixaré aquí, però demà passat parlaré de la resta de videojocs protagonitzats pel Cavaller Fosc.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...