Què estàs buscant?

dimarts, 20 d’octubre del 2009

Còmics i videojocs: Captain Tsubasa

Ja feia temps que volia parlar al bloc sobre els videojocs basats en la llegendària obra de manga i anime Captain Tsubasa, coneguda popularment a l'estat espanyol com a Oliver y Benji malgrat que el títol dels dibuixos animats era Campeones. Que fa uns anys l'editorial Glénat en publiqués els 37 volums del manga original amb el nom de la sèrie i dels personatges tal com eren en realitat, però, no va canviar la tendència.



Captain Tsubasa va néixer com a manga el 1981 a la Weekly Shônen Jump i va arribar al 1988 amb 37 volums recopilatoris. Després va venir una segona part, Captain Tsubasa: World Youth (18 volums entre 1994 i 1997), la tercera va ser Captain Tsubasa: Road to 2002 (15 toms entre 2001 i 2004, on el protagonista va fitxar pel Barça), després tenim Captain Tsubasa: Golden 23 (12 volums entre 2005 i 2008) i l'últim que se'n sap és l'especial (ja n'hi havia hagut alguns) Captain Tsubasa: Kaigai Gekito Hen in Calcio.

Durant tot aquest temps s'han anar fent versions animades de les aventures del capità Tsubasa, entre elles la sèrie d'animació que va triomfar mundialment i que inaugurava en l'àmbit dels dibuixos animats la graella de Telecinco en la seva fundació, però també hi ha hagut una bona pila de remakes, especials per a la venda directa, llargmetratges i, com no podia ser d'una altra manera, videojocs. 

En general no han sortit del Japó (i mai no han arribat a Europa) i tenen un sistema de desenvolupament molt curiós. No es pot dir que siguin mals jocs, perquè hi ha gustos per a tot, i és innegable que tenen l'encant de basar-se en el que es basen, però sí que és clar que la jugabilitat és molt estranya i que semblen més RPG que videojocs de futbol.

El primer que va sortir va ser el Captain Tsubasa per a la NES, que a Estats Units es va dir Tecmo Cup Soccer Game (amb tots els personatges canviats d'aspecte i nom), de 1988:



Aquí s'establien les bases del que al cap i a la fi esdevindria un subgènere dins els videojocs de futbol. Cada cop que tenim la pilota hem de decidir què fem, triant entre els menús. El 1990 va sortir el Captain Tsubasa vol. II: Super Striker, també per a la NES:



Sospito que el problema amb els colors canviats deu ser cosa de l'emulador que van fer servir per gravar el vídeo, però bé, ja es veu que el joc era continuista. Els següents ja van sortir per a la Super Nintendo, i eren el Captain Tsubasa 3: Kôtei no Chôsen (1992), el Captain Tsubasa 4: Pro no Rivaltachi (1993), el Captain Tsubasa 5: Hasha no Shôgô Canpione (1994) i el Captain Tsubasa J: The Way to World Youth (1995). Com que tots són molt semblants, posaré només un vídeo per representar-los a tots, on es veu que el salt gràfic i sonor respecte a la NES era gran:



Aquesta és la intro del 5, però també vull destacar el canvi de perspectiva que es va veure al Captain Tsubasa J:



Ara fem una mica enrere i repassem els de la Gameboy, que són el Captain Tsubasa Vs. (1992) i el Captain Tsubasa J (1995). En la línia dels que ja s'havien vist en les seves germanes grans, però no he pogut trobar-ne cap vídeo dels partits:



I fem un nou pas enrere, al 1992, per parlar de l'únic joc de la franquícia que va sortir per a la Mega Drive, el Tecmo Cup Football Game, que igual que el primer de la NES americana tenia els personatges canviats per adaptar-los a Occident. La diferència era que no tenia versió japonesa, perquè es va fer... només per a Europa. Per tant, és un joc de la saga, si no té cap versió on surtin els personatges i els equips de debò? Home... sí i no. Però el donarem per bo perquè el motor és exactament igual i és la versió millorada d'un joc que al seu torn era l'adaptació americana del primer Captain Tsubasa de la NES.



Però Sega no es va quedar sense un joc de Captain Tsubasa com cal, i és que el 1994 va sortir el Captain Tsubasa per al Mega-CD:



Era el millor que hi havia en aquell moment, tenia els gràfics més nets i un àudio excel·lent gràcies al suport CD, que era el primer títol de la saga que sortia així. Després van venir també en aquest format els dos de la Playstation: Captain Tsubasa J: Get in the Tomorrow (1995) i el Captain Tsubasa: Aratanaru Densetsu Joshô (2002).



Aquest és del primer, malauradament el que el va pujar es va pensar que quedaria millor amb una cançó de punk-rock, però no hi ha cap vídeo millor i trobo que és molt interessant perquè és, de tots els que s'han fet, potser el més proper a un joc de futbol normal. A més, la intro era, gràcies a la potència de la consola i al suport CD, una seqüència d'anime.

El més curiós és que el següent joc per a la PSX, i últim per a la 32 bits de Sony, fa un salt tan enrere que té una jugabilitat encara més limitada que les entregues clàssiques. Això sí, en ocasió del mundial de futbol de Corea del Sud i Japó vesteix els jugadors amb la samarreta oficial de la selecció del país del Sol Naixent:



El mateix any teníem una entrega per a la Gamecube de Nintendo, el Captain Tsubasa: Ôgon sedai no chôsen, que al vídeo sembla bastant d'emulador per a ordinador, però és el que hi ha:



I la Gameboy Advance va tenir la seva ració de Captain Tsubasa també l'any del mundial amb el Captain Tsubasa: Eikô no Kiseki:



Em sap greu l'estona que passa fins que comença el joc en sí, però quan no hi ha més vídeos disponibles és el que toca. Personalment crec que cal fugir d'aquest joc, perquè deu ser el que té la jugabilitat més estranya de tots.

El 2003 sortia per a PC un estranyíssim joc en què les ordres les donàvem a través del teclar, escrivint les coses que volíem que fessin els personatges, com en aquelles mítiques primeres aventures gràfiques per a ordinadors. Era el Captain Tsubasa: Jikkyô Typing:



El 2006 va sortir un únic joc per a la Playstation 2 basat en la franquícia, i es va dir senzillament Captain Tsubasa, amb una intro molt nostàlgica per a qualsevol que hagués vist la sèrie de petit:



Pel que fa al desenvolupament, és diferent del que s'havia vist fins llavors, però les imatges a pantalla completa no són prou satisfactòries, els personatges són molt poligonals i per a la Ps2 i més l'any 2006 es podria haver fet servir un sistema de cel shading molt millor. La jugabilitat és rareta, per variar, costa bastant acostumar-s'hi, creieu-me perquè sé de què parlo:



I l'últim que se'n va saber va ser que el mateix 2006 va aparèixer per a mòbils el Captain Tsubasa: Nankatsu vs. Toho:



Doncs no té mala pinta del tot, no. Malauradament, però, no n'ha sortit cap més joc i no sé si hi ha intenció de treure'n alguna versió per a Nintendo DS, que estaria molt bé, però havent passat 3 anys i ara que la sèrie no està ni de bon tros tan de moda enlloc del món ho veig complicat.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...