Què estàs buscant?

dimecres, 13 de maig del 2009

Gèneres: el futbol

Avui enceto una nova secció que anomenaré "Gèneres" i que farà un repàs dels jocs més representatius de cada tipus, i essent com és un dia futbolísticament important per als barcelonistes he pensat començar amb el futbol, en realitat un subgènere dins el gènere dels esports, però amb prou matèria com per protagonitzar per sí mateix una entrega d'aquesta secció que tot just algú ha fet plorar picant-li al cul per primera vegada.


Amb aquesta imatge futbolística triada a l'atzar per a il·lustrar l'article aviso que no parlaré de tots els títols dedicats al futbol que existeixen, però sí que intentaré esmentar els més importants de cada tipus, tenint en compte que n'hi ha que tiren més cap a la simulació i les llicències oficials, d'altres cap a l'arcade o l'acció directa i fins i tot hi ha un tercer grup que reinterpreta les normes d'aquest esport nascut a Anglaterra fa tants i tants anys.

El primer joc absolut de la història dels videojocs de futbol estava dedicat a un dels més grans futbolistes, si no el més gran, cosa lògica tenint en compte l'any en què es va publicar, el 1980. Era el Pelé's Soccer (Atari 2600).



És possible que els lectors més veterans hàgiu jugat alguna vegada a aquest joc. Jo sí, i val a dir que el Pelé està irreconeixible, però en aquella època ja es feia, això de tirar d'un nom conegut per promocionar un producte que, en realitat, no el tenia. De fet, també se'l coneix com a Championship Soccer, aquest joc.

El 1985 arribarien el Soccer de la Nintendo (amb posterior versió de Famicom Disk System) i el famós Konami's Soccer, el primer títol de futbol de la companyia i avi dels Pro Evolution Soccer.


El Konami's Soccer per a l'MSX va ser el meu primer videojoc de futbol, amb el característic disseny de personatges de tots els jocs esportius de la companyia. No s'hi podien fer xilenes ni vaselines, però els partits són igualment emocionants i la primera vegada que vaig haver de desempatar als penals va ser com redescobrir el joc, com desbloquejar una part que no sabia que existia al títol.

I el 1989 sortia el mític Kick Off, per a Amstrad CPC, Atari ST, Amiga, PC, MSX i NES. Va esdevenir immediatament la referència pel que fa a jocs de futbol realistes i va donar lloc a una sèrie de seqüeles per a diversos sistemes. Era la primera vegada que els jugadors tenien característiques pròpies, s'oferien repeticions de les jugades i es possibilitava l'elecció de tàctiques, entre altres innovacions.

Però seria la dècada de 1990 on proliferarien els jocs de futbol, i dins les desenes i desenes de títols van destacar propostes que sovint van suposar l'inici de franquícies que encara ara són vives. L'any 90, concretament, arribava el mític World Cup Italia'90 (World Championship Soccer fora d'Europa), creat per Sega per a PC, Master System i Megadrive, amb vista zenital i una música d'aquelles que s'enganxen.



Com es pot veure, sovint no era fàcil marcar gols, costava bastant i arribava a desesperar, però això mateix i el fet de tenir-nos sempre al límit de l'eliminació del torneig fa interessant el joc. Un altre joc basat en un mundial de futbol que tampoc no pertany a cap sèrie és el World Cup USA'94, amb versions per a PC, Super Nintendo, Megadrive, Master System, Game Gear, Gameboy, Mega-CD i Amiga.

El 1992 s'inaugurava una altra saga actualment desapareguda però de culte sota el nom de Sensible Soccer, la primera entrega de la qual va tenir versions per a una pila de sistemes: Amiga, PC, Atari ST, SNES, Gameboy, Megadrive, Game Gear, Master System, Mega-CD i Jaguar. Després rebria actualitzacions sobretot per a l'Amiga i el PC, que arribarien amb canvis al títol, com el Sensible World of Soccer European Championship Edition, que també sortiria a la Super Nintendo. En èpoques més recents tenim per a la Playstation el Sensible Soccer 98 European Club Edition (1999), el Sensible Soccer 2006 (Ps2 i Xbox) i el Sensible World of Soccer (2007, Xbox Live Arcade).



El primer de tots, en la seva versió per a l'Amiga.

De factura clarament arcade tenim la saga Super Sidekicks, per a recreatives i Neo Geo, iniciada el 1992. Les posteriors entregues serien Super Sidekicks 2: The World Championship (1994), Super Sidekicks 3: The Next Glory (1995), The Ultimate 11: SNK Football Championship (1996) i Neo Geo Cup'98 (1998).



La versió arcade de la primera entrega de la franquícia.

El 1994 va veure la llum un dels jocs més importants de la història dels videojocs de futbol, pel que va representar i perquè és el fill d'aquell Konami's Soccer i el pare o oncle dels Pro Evolution Soccer. Estic parlant de l'International Superstar Soccer (Super Nintendo), de la mà de Konami.



Era un joc molt divertit, amb moltes modalitats de joc i un acabat tècnic que el va fer mereixedor de la consideració de millor títol de futbol de la generació dels 16 bits. L'any següent sortiria l'International Superstar Soccer Deluxe, una versió millorada, també per a la SNES i per primera vegada la Megadrive i la Playstation. El 2001 rebria la seva versió la Gameboy Advance, amb el nom de International Superstar Soccer Advance.

Però tirem una mica enrera en el temps, tornem al 1993, i vegem l'inici de la franquícia que actualment competeix aferrissadament amb el Pro Evolution, successor dels International Superstar Soccer. Sí, es tracta del Fifa International Soccer, que va aparèixer per a la Megadrive, la Super Nintendo, la Gameboy, l'Amiga, el PC, la Panasonic 3D0, la Master System, la Game Gear i el Mega-CD. Presentant una vista isomètrica i un estil realista seria la primera entrega d'una llarguíssima saga que donaria un títol cada any, i continua fent-ho.



La sèrie continuaria al Fifa Soccer 95, on apareixien llicències oficials d'equips, però no de jugadors, i permetia jugar amb el Lleida i tot! Els següents títols, disponibles per a diversos sistemes de la generació corresponent, serien: Fifa Soccer 96, Fifa 97 (Fifa 64 a la Nintendo 64), Fifa: Road to World Cup 98, Fifa 99, Fifa 2000, Fifa 2001, Fifa Football 2002, Fifa Football 2003, Fifa Football 2004, Fifa Football 2005, Fifa 06, Fifa 07, Fifa 08 i l'últim fins ara, el Fifa 09.



Imatges del Fifa 09, l'última entrega d'una saga amb molts alts i baixos, amb títols realment dolents i d'altres que són per conservar fins i tot amb les llicències antigues. La franquícia s'ha orientat més cap al realisme de simulació i les llicències oficials d'equips i jugadors que cap a la jugabilitat, cosa que ha beneficiat el seu rival, el Pro Evolution Soccer, però el Fifa 09 ha recuperat el favor de molta gent després d'anys i anys d'intentar-ho sense èxit. Els creadors de la sèrie, Electronic Arts, van explotar-ne l'èxit també amb línies alternatives com els Fifa Street, ambientats en el futbol de carrer i els malabarismes, els jocs oficials dels Mundials i Eurocopes, que bàsicament eren com la línia normal però només de seleccions nacionals, i els Total Club Manager (després rebatejats com a Fifa Manager).

Tirem enrere una altra vegada —no vull marejar ningú, només intercalo les dues històries perquè són paral·leles— i anem a l'International Superstar Soccer 64. Va sortir el 1997 per a la Nintendo 64 i va ser un dels seus títols esportius més celebrats, amb una seqüela el 1998, International Superstar Soccer 98, i una altra, International Superstar Soccer 2000, que també va sortir per a la Gameboy Color.

Però continuava la numeració original l'International Superstar Soccer 2, aparegut el 2002 per a Ps2, Gamecube i Xbox, menys valorat que els anteriors, i continuava de baixada amb l'International Superstar Soccer 3 (2003, Ps2, Gamecube i PC). Aquella línia no continuaria, però una escissió dels programadors dins la mateixa Konami havia donat a llum el 1997 l'International Superstar Soccer PRO, un dels millors jocs de futbol de la primera Playstation.



L'any següent apareixia l'International Superstar Soccer PRO 98 (llançat per a la Nintendo 64 sense el "PRO"), i el 1999 l'ISS Pro Evolution, anomenat així a la Psx i International Superstar Soccer 2000 a la Nintendo 64. Aquesta llavor dels Pro Evolution va tenir un èxit espectacular, amb aportacions com la cèlebre Lliga Màster, que encara ara podem jugar a les noves versions del joc.

El primer Pro Evolution Soccer pròpiament dit (i continuació de l'anterior si fem cas dels noms originals japonesos, Winning Eleven 4 l'ISS Pro Evolution i Winning Eleven 5 aquest) va sortir el 2001 per a la Playstation i la Playstation 2. Millorava aspectes de l'exitosa franquícia d'on provenia i ens permetia jugar amb clubs i jugadors reals, tot i que tant la primera entrega com les posteriors han estat sempre lluny de la quantitat de llicències dels Fifa, i és que no hi ha res com ser el joc oficial de la Federació Internacional de Futbol Associació...

La segona part sortia també per a les dues consoles de Sony, la tercera deixava d'aparèixer per a la Psx però tenia també versió de PC, el Pro Evolution Soccer 4 permetia a la Xbox entrar al selecte club, el 5 també seria a la PSP, el 6 ampliava el cercle a la Nintendo DS i la Xbox 360, la Wii i la Ps3 s'incorporarien al PES 2008 i el 2009 sortia per als mateixos sistemes.



El Pro Evolution Soccer 5, per a molts el millor d'una saga que va apostar per plantar cara als Fifa, els va destronar durant molt de temps i per culpa de la seva autocomplaença s'ha deixat i ha introduït poques millores en les darreres entregues, a més d'inexplicables passos enrere.

I aquestes dues últimes propostes en forma de sagues recolzades per Electronic Arts i Konami respectivament són les que tallen el bacallà al món dels videojocs de futbol actualment, essent autèntics productes d'entreteniment de masses que uneixen jugadors freqüents amb ocasionals i són títols dels anomenats "socials" per aquest mateix motiu. La possibilitat de jugar en línia, present des de fa unes quantes entregues però realment explotada a la generació actual, incrementa aquesta vessant de totes dues franquícies.

Pel camí queden títols de menys importància que no he considerat necessari destacar, com ara els que duien com a reclam el nom d'algun futbolista (Dino Dini's Soccer o Tony Meola's Sidekick Soccer), els espanyols PC Fútbol, que incidien sobretot en la direcció dels equips; els jocs oficials de clubs com el Manchester United, el Madrid, el Liverpool o el Barça, equip que poso últim per intentar oblidar la vergonya de saber que forma part de títols tan mediocres; i d'altres que es prenen el futbol d'una manera més informal, podríem dir. Bé, d'aquests últims sí que voldria donar-ne alguns exemples.



El mític Nintendo World Cup (1990), per a la NES i la Gameboy, i el PC-Engine i la Megadrive, amb un altre títol (esclar) i només al Japó. Aquí la gràcia era fer xuts especials i fer saltar els contraris per l'aire.



El Megaman Soccer (Super Nintendo, 1994), un títol de "futbol" amb personatges de l'Univers Megaman.



El Super Mario Strikers (Gamecube, 2005), amb una continuació al Mario Strikers Charged Football de la Wii el 2007, partia de la mateixa idea que el Megaman Soccer, però amb personatges de l'Univers Mario.



I coses com aquesta, el Marko's Magic Football (1994, Megadrive, Game Gear, Super Nintendo i Mega-CD), on el futbol hi apareix d'una manera molt diferent de la que esperaríem.

En fi, el futbol ha protagonitzat una enorme quantitat de videojocs que sovint han esdevingut sagues que han sobreviscut al pas dels anys. Hi ha de tot, tant pel que fa a tipus de joc, com per la qualitat dels títols i les pretensions que tenen, que van des del realisme a l'arcade més pur i divertit (tot i que les dues branques intenten agafar una mica del millor de l'altra), passant per les propostes que es fumen de l'esport rei des de la més profunda admiració.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...