Què estàs buscant?

dimecres, 29 d’abril del 2009

El personatge: Koopa Troopa

Dues setmanes després torna la secció que repassa els personatges més importants de la història dels videojocs, i com que l'última vegada el protagonista era el Dr. Robotnik, un personatge de Sega, ara li toca a una icona de Nintendo... en Koopa Troopa (Nokonoko en japonès), també conegut com "la tortuga del Mario".


Koopa Troopa, que és com es coneix oficialment el personatge, és en realitat un enemic recurrent, vaja, que es troba sovint, a la majoria de jocs del Mario. La seva primera aparició va ser al mític Super Mario Bros., el 1985, tot i que en podem trobar un antecessor en els Shellcreepers del Mario Bros., que va néixer a les recreatives el 1983.



Aquestes imatges són de la llegendària primera pantalla del joc, on la tortuga no és el primer enemic que surt -honor que correspon a en Goomba-, però que en menys d'un minut el veiem. Hi apareix amb un aspecte lleugerament diferent de l'habitual, cosa que és una característica del personatge, que té un repertori de formes considerable i l'hem pogut veure arrossegant-se però també caminant sobre dues potes. Al mateix vídeo podem veure-la, també, amb la closca vermella.



Aquí la podem reconèixer al Super Mario Land de la Game Boy, amb una pinta força curiosa a causa de les limitacions creatives (que no tècniques, com es demostraria en posteriors títols de la consola) que en aquell moment mostraven els programadors dels jocs per a la portàtil de Nintendo. També s'ha de dir, però, que era diferent perquè la seva closca explotava després que li saltéssim a sobre, en una de les variants del personatge.

De fet, es considera que en realitat no és en Koopa Troopa, sinó la variant Bombshell Koopa, però queda clar que era un intent de fer aparèixer el personatge a la portàtil.

Però d'on ve el seu nom? Bé, tenint en compte que és un "esbirro" del Bowser, el tradicional enemic del Mario, la cosa és senzilla: al Japó en Bowser es diu Koopa, i bé, en Koopa Troopa és de la tropa d'en Koopa. Curiosament, però, allà el nostre protagonista es diu, com he comentat abans, Nokonoko ("despreocupat" en català).



Pel que fa als seus moviments, tornem enrere i vegem la principal diferència amb els Shellcreepers del Mario Bros., en què havia de ser eliminat d'una manera diferent de l'habitual, que consisteix en saltar-li a sobre. Als Shellcreepers se'ls havia de guanyar picant-los per sota i fument-los fora d'una puntada.

Però als Koopa Troopa se'ls guanya saltant-los a sobre i enviant la closca on s'amaguen a can Pistraus. Sigui com sigui, des de gairebé el principi ha estat un enemic present gairebé en totes les pantalles de cada joc del Mario, tant per a la NES, com per a la Super Nintendo i la Game Boy.

En canvi, el 1996, al llegendari Super Mario 64, era un personatge més difícil de trobar, i quan veia en Mario en fugia. De fet, apareixia per primera vegada com a personatge no enemic (però tampoc aliat, encara), en la forma de Koopa the Quick.



El tornaríem a trobar com a enemic, però, al New Super Mario Bros. de la Nintendo DS (2006), al Super Mario Galaxy de la Wii (2010), i en diferents jocs basats en l'univers Mario, no necessàriament de plataformes, com els Mario Party, els Paper Mario o els Mario RPG, alternant la seva posició d'enemic i aliat.

I també als títols esportius, com algun dels Mario Golf (i no sempre jugable) o els Mario Tennis (on només el podem portar al Mario Power Tennis), tant en la seva forma habitual de la closca verda com amb la vermella i alada, altrament anomenada Paratroopa, i de vegades de manera conjunta. Al Mario Super Sluggers, de la Wii, de beisbol i inèdit a Europa, és un personatge que pot formar part del nostre equip, si bé no és un dels principals.



Aquestes imatges són del Mario Power Tennis, de la Gamecube (2004), reeditat per a la Wii en la línia New Play Control.



Al Mario Strikers Charged Football de la Wii (2007) el podem veure com a membre del nostre equip si el triem. No és que tingui un gran protagonisme en el vídeo, però el podem veure si ens hi fixem.

Sorprenentment, als Super Smash Bros. no apareix com a personatge jugable, i és una autèntica llàstima, com ho és el fet que no el podem portar en tots els Mario Kart. I precisament va ser al Super Mario Kart, el primer de tots, on el podíem controlar per primera vegada.



Aquí és on ens vam conèixer aquest personatge i jo. Ja l'havia vist com a enemic, però em va fascinar que se'l pogués controlar i que donés tan bons resultats. Tant és així que és el meu pilot habitual en tots els Mario Kart en què apareix, que són tots llevat del Mario Kart 64 (on, segons les instruccions, el Wario li ha robat el kart), el Mario Kart Super Circuit de la Gameboy Advance i el Mario Kart DS.

No surt en totes les entregues, i segurament per això a les col·leccions de ninots de la sèrie no hi apareix, un greuge com n'hi ha pocs. Tot i així, al Mario Kart DS té un substitut, la seva versió en esquelet, en Dry Bones, que té les mateixes característiques i fa que se l'enyori una mica menys. Al Mario Kart Wii per primera vegada apareixen tots dos alhora, però.


En aquesta il·lustració podem veure la interessant possibilitat que se'ns obre al Mario Kart Double Dash de la Gamecube (2003), un títol excepcional dins la saga pel fet que cada vehicle té dos ocupants a bord. Com que hi ha tant en Koopa Troopa com en Paratroopa, es poden combinar i formar equip!

En fi, el Koopa Troopa ha estat present d'una manera o d'una altra en gairebé tots els jocs de l'univers Mario (i també en els diversos dibuixos animats que s'han basat en aquest cosmos), fos com a personatge enemic o amic, en qualsevol de les seves múltiples formes (que de fet es poden considerar personatges diferents, perquè tenen colors i característiques diversos), i quan no hi ha estat se l'ha trobat a faltar. Però és innegable que té un carisma important i és precisament per això que se l'ha volgut incloure sovint en els títols marca de la casa Nintendo, des de les plataformes fins als esports, passant per l'RPG o la lluita. Llarga vida a en Koopa Troopa, sigui un personatge o un exèrcit sencer!


Acabem amb aquest homenatge d'algú que s'ha estat una bona estona a la platja modelant la sorra i recordant aquest simpàtic i inoblidable personatge.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...